Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τούρτα βανίλια με βουτυρόκρεμα βανίλια και τυρί κρέμα



Φαντάζομαι θα έχεις δει αρκετές φορές μια τούρτα που έχει τριγύρω πουράκια σοκολάτας ή kit kat, στη μέση είναι πλημμυρισμένη με λιωμένη σοκολάτα και κολυμπούν γουρουνάκια στην επιφάνειά της. Στο δικό μας το σπίτι η σοκολάτα δεν έχει τόση τύχη, οπότε έπρεπε να φτιάξουμε μια εναλλακτική πρόταση με βανίλια. Έτσι δημιουργήσαμε την τούρτα βανίλια με το χιονοπόλεμο. Επίσης, ο γιος μου ήθελε rabid invasion ως θέμα και η μόνη λύση για να θυμίζει η τούρτα κάτι τέτοιο ήταν να βάλω από πάνω φιγούρες και όχι (θα αστειεύεσαι χρυσή μου) να φτιάξω τούρτα με σχήμα κουνέλι, λαγό ή σκίουρο. Τελικά έγινε πολύ ωραία, τα παιδιά τσακώθηκαν για τις φιγούρες και όλα ήταν υπέροχα. Αν τη φτιάξεις με 3 στρώσεις κέικ όπως προτείνω εδώ (και στο συνιστώ για να έχεις ένα καλό ύψος που θα δικαιολογεί και το φράχτη) θα ταΐσεις γύρω στα 30 άτομα. Τα κομμάτια είναι ψηλά οπότε θα θυμάσαι να τα κόβεις σε φέτες πάχους ενός δαχτύλου, όχι περισσότερο. Καθόλου άσχημα έ;
Ξέχασα: Μην διανοηθείς να σκεφτείς θερμίδες. Πολλές. Πάρα πολλές. Αλλά επειδή είσαι εγκρατής άνθρωπος θα φας τη μερίδα σου και θα είσαι μια χαρά.
Για το κέικ θα χρειαστείς:
·         4 μεγάλα αυγά
·         3 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
·         2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
·         ½ κ.γ. αλάτι
·         230 γρ. βούτυρο με άρωμα βανίλια*
·         1 ½ κούπα ζάχαρη
·         1 κούπα γάλα
·         ¼ κουταλάκι κρεμόριο
*αν δεν βρεις βούτυρο βανίλια θα προσθέσεις στο μίγμα του κέικ 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας.
Για τη βουτυρόκρεμα:
·         350 γρ. βούτυρο με άρωμα βανίλια*
·         250 γρ τυρί κρέμα
·         8 κούπες ζάχαρη άχνη
·         1 μεγάλη συσκευασία σοκολατένια πουράκια
*αν δεν βρήκες το βούτυρο βανίλια εδώ να προσθέσεις 2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Εξοπλισμός (κάνε καλή χρήση για να μη βρεθείς να πλένεις όλη την ημέρα)
·         Μια στρογγυλή φόρμα με κινητό πάτο διαμέτρου 20 εκ. και άλλη μια απλή στρογγυλή φόρμα πάλι 20 εκ.*
·         3 μπολ ανάδευσης
·         Μίξερ
·         Σπάτουλα σιλικόνης
·         Αντικολλητικό χαρτί
·         Μαχαίρι μεγάλο ή διαχωριστή κέικ
·         Κόσκινο
·         Σακούλα κορνέ
·         Μεγάλη Στρογγυλή Μύτη κορνέ
·         Διακοσμητικές φιγούρες
*Αν έχεις 3 στρογγυλές φόρμες των 20 εκ μπορείς να μοιράσεις κατευθείαν το μείγμα σε αυτές αντί να χρειαστεί μετά να κόψεις το ένα κέικ στη μέση οριζοντίως. (tip: αύξησε κατά ένα τα σκεύη που θα πλύνεις)
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180ο. Βουτυρώνεις και αλείφεις τις φόρμες στα πλάγια και στρώνεις αντικολλητικό χαρτί στη βάση τους.

Ξεχωρίζεις τους κρόκους από τα ασπράδια όσο τα αυγά είναι ακόμη κρύα και τα αφήνεις στην άκρη να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ κοσκινίζεις μαζί αλεύρι, μπέικιν και αλάτι. Χτυπάς στο μίξερ το βούτυρο να μαλακώσει και στη συνέχεια προσθέτεις τη 1 κούπα ζάχαρη(την υπόλοιπη μισή κούπα τη φυλάω για τη μαρέγκα). 6 λεπτά θα σου πάρει μέχρι το μείγμα σου να γίνει αφράτο.
Τώρα θα ρίξουμε έναν, έναν τους κρόκους ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη. Ρίξε και το εκχύλισμα βανίλιας, (αν δεν βρήκες βούτυρο με άρωμα βανίλια). Στη συνέχεια, προσθέτεις εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα φροντίζοντας να ενσωματωθούν τα υλικά μετά από κάθε προσθήκη. Ρύθμισε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για να μην πετάγεται το αλεύρι εκτός του μπολ και φτιάξεις μια συννεφιασμένη Κυριακή. Αλλά ακόμη και αν χρησιμοποιήσεις πολυμίξερ και πάλι ρύθμισε το διακόπτη σε χαμηλή ταχύτητα για να μην ταλαιπωρηθεί το μίξερ επειδή το μείγμα θα είναι σχετικά σφιχτό. (μην κάψουμε και το μίξερ).
Σε ένα άλλο μπολ (εντάξει το δεύτερο είναι, ή μήπως το τρίτο;) χτύπησε τα ασπράδια μέχρι να αρχίσουν να αφρίζουν και στη συνέχεια ρίξε το κρεμόριο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να σχηματίσει απαλές μύτες. Με ένα κουτάλι της σούπας σκορπίζεις απαλά την υπόλοιπη ζάχαρη (2 κουταλιές κάθε φορά) πάνω από τη μαρέγκα και τη χτυπάς  μέχρι να σφίξει και να γυαλίσει.
Τώρα πάρε τη σπάτουλα και ενσωμάτωσε τη μαρέγκα στο μείγμα του κέικ διπλώνοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σου. Πρόσεξε – μην το παρακάνεις και ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Μοιράζουμε το μείγμα στις δύο φόρμες (ή τρεις αν έχεις 3 φόρμες) γεμίζοντας πρώτα τη χαμηλότερη και μετά τη φόρμα δαχτυλίδι. Με τη σπάτουλα σπρώξε ελαφρά το μείγμα από το κέντρο προς τις άκρες της κάθε φόρμας για να κάνει ένα ελαφρύ βαθούλωμα. Αυτό θα βοηθήσει το γλυκό σου να ψηθεί πιο ομοιόμορφα και να μη φουσκώσει τόσο στο κέντρο.
Ψήσε στη μεσαία θέση για 20-25 λεπτά το κέικ που είναι στη χαμηλή φόρμα και για 30 λεπτά τουλάχιστον το κέικ στη φόρμα δαχτυλίδι (που είναι το πιο μεγάλο) πριν ελέγξεις για το αν είναι έτοιμο τρυπώντας με μια βελόνα στο κέντρο του γλυκού. Τα γνωστά: Αν η βελόνα βγει καθαρή, βγάζεις το κέικ, αλλιώς συνεχίζεις το ψήσιμο  για 5 λεπτά ακόμη και ελέγχεις ξανά. Όταν είναι έτοιμο το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις για 10 λεπτά περίπου να κρυώσει μέσα  τη φόρμα. Βάλε το κέικ πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς, αφού το βγάλεις από τη φόρμα.
Πριν κόψεις το ψηλό κέικ οριζοντίως στη μέση βάλε και τα 2 κέικ στο ψυγείο τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη για να σφίξουν, τουλάχιστον για μία ώρα. Με αυτή τη διαδικασία θα το κόψεις και θα το γαρνίρεις πιο εύκολα.
Για τη βουτυρόκρεμα
Χτυπάς με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, σε ένα μπολ το τυρί σε κρέμα και στη συνέχεια προσθέτεις το βούτυρο βανίλια, σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού ενσωματωθούν τα δύο υλικά, προσθέτεις τη βανίλια (αν δεν έχεις βρει το βούτυρο με άρωμα) και χτυπάς πάλι. Στη συνέχεια ρίξε τμηματικά τη ζάχαρη άχνη χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Το γλάσο θα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό και να μπορεί να κρατά το σχήμα του. Αν δεν είναι αρκετά σφιχτό και χάνει εύκολα το σχήμα του πρόσθεσε μισή κούπα ζάχαρη ακόμη. (σημαντικό: αν είναι ζεστός ο χώρος που δουλεύεις μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πόσο στέκεται το γλάσο. Αν δεις ότι το βούτυρο από το γλάσο αρχίζει να γυαλίζει και φαίνεται λιωμένο βάλε  για μισή ώρα τουλάχιστον τη βουτυρόκρεμα στο ψυγείο να σταθεί, πριν προχωρήσεις στο γλασάρισμα του γλυκού).
Συναρμολόγηση.
Κόψε οριζοντίως το ψηλό κέικ σε δύο ίσα μέρη (οι τυχερές με τις 3 φόρμες παραλείπουν αυτό το βήμα). Αφαιρείς τον πάνω όροφο και τοποθέτησε τον κάτω όροφο σε μια βάση για γλυκά. Άλειψε πρώτα με ελάχιστη ποσότητα βουτυρόκρεμας τη βάση του γλυκού για να κολλήσει καλύτερα το γλυκό πάνω σε αυτή. Τώρα άλειψε με μια πλούσια στρώση βουτυρόκρεμας το κέικ και στη συνέχεια τοποθέτησε από πάνω το δεύτερο κέικ. Άλειψε και πάλι με βουτυρόκρεμα και βάλε από πάνω το τρίτο κέικ. Με τη σπάτουλα περνάς τα πλαϊνά τοιχώματα του κέικ με βουτυρόκρεμα και στη συνέχεια καλύπτεις και  την άνω επιφάνειά του με γλάσο. Αφήνεις στην άκρη  1 ½ κούπα βουτυρόκρεμα. Βάλε το κέικ στο ψυγείο για να σφίξει η βουτυρόκρεμα και να παγιδεύσει τα ψίχουλα που μπορεί να υπήρχαν στην επιφάνεια του (τουλάχιστον ½ ώρα). Βγάλε το κέικ από το ψυγείο κι άπλωσε ένα λεπτό στρώμα βουτυρόκρεμας στα πλάγια. Κόλλησε περιμετρικά του κέικ τα πουράκια σοκολάτας. Μπορείς να τα κόψεις σε διάφορα ύψη ώστε να θυμίζουν πιο φυσικό φράχτη ή να φτιάξεις έναν ολόισιο φράχτη. Ρίξε την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα σε μια σακούλα κορνέ στην οποία θα προσαρμόσεις τη στρογγυλή μύτη. Βγάλε με το κορνέ πάνω στην επιφάνεια του κέικ αφράτη κρέμα και ένωσε τις όποιες ατέλειες με το πίσω μέρος ενός κουταλιού έτσι ώστε η επιφάνεια να θυμίζει χιονισμένο τοπίο. Τοποθέτησε τις φιγούρες στο κέικ και πρόσθεσε με το κορνέ λεπτομέρειες από βουτυρόκρεμα για να μοιάζουν οι φιγούρες ότι παίζουν χιονοπόλεμο. Βάλε και λίγο χιόνι κατά διαστήματα στα πουράκια να φαίνονται κι αυτά χιονισμένα.
Καλή διασκέδαση!
Wilma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου